Bli bedre kjent med festivalprofil Karin Mæland

Vi har tatt en liten prat med en av festivalens hovedprofiler, dr. Karin Mæland. Dette er en virkelig interessant dame med mye kunnskap, livsvisdom og innsikt, og vi kan ikke annet enn å glede oss stort til Karins bidrag under årets festival!

 

Aktuell: har nylig gitt ut to yogafilosofiske bøker: YOGAFILOSOFI FOR HJERTET og norsk oversettelse av Patanjalis YOGA SUTRA  Det blir mulighet for å få kjøpt begge bøkene under festivalen. Hun er også del av den musikalske duoen Spanda, og du kan også sjekke ut musikken deres HER. Karin vil undervise to workshops i yogafilosofi under festivalen, en ashtanga-workshop og en ledet ashtangaklasse, og i tillegg vil hun bidra med vakker mantrachanting og meditasjon under den offisielle festivalåpningen fredag kveld. Sjekk ut klassebeskrivelsene her.

 

Kjære Karin, kan vi spørre hva det er som tiltrekker deg ved yoga?

– Yoga er den prosessen som gjør meg kjent med meg selv både fysisk, mentalt og spirituelt. Yoga gjør meg kjent med hva det betyr å være menneske, i alle aspekter. Det innebærer en stadig utvidelse av horisonter, både utover – i relasjon til andre, og innover – i opplevelsen av hvem jeg er. Det er en prosess som ofte er utfordrende, men som alltid gir verdifull innsikt – og det er den innsikten som jeg stadig tiltrekkes av.

 

Du har brukt mye tid på å fordype deg i yogaens filosofi, og besitter mye kunnskap på feltet. Har du noen tips og råd til de som ønsker å lære mer om dette spennende temaet, men som ikke helt vet hvor de skal begynne?

-To klassiske verker i yogafilosofien som jeg er veldig glad i, er Patanjalis Yoga Sutra og Bhagavad Gita. I India blir disse tekstene tradisjonelt undervist med forklaringer til hver tekstlinje. Helst studerer man hos en lærer som forklarer filosofien. Alternativt kan man lese tekstene med utdypende filosofiske kommentarer. Så ikke bli skuffet om du synes disse bøkene er vanskelige å forstå!

Hun legger til:

– Det finnes en del god litteratur om yogafilosofi basert på disse to bøkene på engelsk. Det finnes betydelig mindre på norsk, selv om jeg selv har forsøkt å gjøre en innsats for å rette nettopp på det. Boken Yogafilosofi for hjertet er en introduksjon til yogafilosofi og kan være et sted å begynne hvis du vil lese på norsk.

 

Helt til slutt; din fineste yogaopplevelse?

-Det fineste med yoga er hvordan det former hverdagen. Jeg synes yoga mest av alt gir meg det nærværet som gjør at det lille, unnselige, får plass og oppmerksomhet, mens det store, av og til vanskelige, blir lettere å romme. Det gjelder både materielle ting, opplevelser og følelser. Jeg har selvfølgelig hatt mange fine opplevelser i forbindelse med yogapraksis, undervisning og mine egne studieopphold i India, men jeg tror det fineste av alt, er hvordan yoga har påvirket hverdagen min i positiv retning.

 

Vi takker Karin for at hun tok seg tid til å dele av sin visdom og innsikt, og ser veldig frem til å praktisere med henne under sommerens vakreste festival.

Namasté.

Legg igjen kommentar

Your email address will not be published.